Rady na prípravu jedál zo zemiakov

Ø Zemiaky sa musia skladovať v chladnej,
suchej, no predovšetkým tmavej miestnosti. Pôsobením svetla môžu zozelenieť
a vytvárať zdraviu škodlivý solanín.
Ø Pred varením ich dôkladne zbavte klíčkov,
pretože aj tie obsahujú jedovaté látky.
Ø Na varenie v šupke vyberáme približne
rovnako veľké zemiaky, aby sa uvarili rovnomerne.
Ø Keď varíte zemiaky v šupke, vodu osoľte –
vtedy nepopraskajú. Alebo pridajte do vody cca 1 PL oleja.
Ø Pred prípravou ich dobre umyjeme pod tečúcou
vodou, aby sme pri čistení na nich nepreniesli povrchovú špinu. Po očistení ich
ešte vcelku umyjeme. Krájame ich až tesne pred varením. Pokrájané už neumývame,
pretože vitamín C sa ľahko vyplavuje do vody.
Ø Očistené zemiaky nenechávame stáť na vzduchu,
lebo aj takto sa z nich stráca vitamín C.
Ø Čistíme ich len nožmi a škrabkami
z nehrdzavejúceho kovu, ktorý neoxiduje, lebo vitamín C je citlivý aj na
to .
Ø Staré a nové zemiaky neobsahujú rovnaké
množstvo škroboviny, preto ich treba ináč pripravovať. Staré zemiaky vkladáme
pri varení do studenej vody, nové do vriacej.
Ø Po uvarení ich ihneď scedíme, aby z nich
unikla prebytočná para, chvíľku ich necháme odokryté a potom hneď
zakryjeme.
Ø Ak potrebujeme, aby boli zemiaky rýchlejšie
uvarené, pridáme do vody trocha prášku do pečiva.
Ø Staré zemiaky získajú vynikajúcu chuť, keď do
vody, v ktorej sa varia, pridáte trochu cukru, mlieka alebo trochu
citrónovej šťavy ( octu ).
Ø Pre chuťové variácie môžete niekedy variť
zemiaky v mlieku, v mäsovom vývare, alebo použite na ochutenie vody
hotové maggi či Vitana kocky.
Ø Ak pri varení pridáme do vody trocha tuku,
zemiaky nevykypia.
Ø Najchutnejšie sú zemiaky uvarené v pare,
majú aj najmenšie straty vitamínov. Nemusíte hneď vlastniť parný hrniec – dajú
sa využiť dierkové vložky do hrncov, kovové cedidlá, pri menšom množstve aj
paráčik na knedlík.
Ø Keď po uvarení zemiaky v šupke prudko
schladíte, budú sa ľahšie šúpať.
Ø Jemnú šupku z nových zemiakov odstránime
drôtenkou, alebo zoškrabaním ostrým nožíkom.
Ø Pečené zemiaky budú chutne chrumkavé, ak
surové plátky vopred posypete múkou, a až potom ich vložíte do horúceho
oleja.
Ø Aby sa zemiaky krajšie upiekli, solíme ich až
ku koncu pečenia, alebo po upečení.
Ø Ak máte radi hranolky, ale zároveň sa chcete
stravovať zdravšie, vysypte mrazené hranolky na plech a upečte ich bez
tuku v rúre do ružova. Pri pečení ich párkrát prevrátime vidličkou, aby sa
rovnomerne opiekli. V kuchynke sa dá kúpiť aj špeciálny plech na hranolky
s kanálikmi a otvormi, cez ktoré prebytočný tuk odkvapká – musíme
ho ale podložiť o prepážku nižšie plným plechom, aby ste potom hodiny
nedrhli rúru.
Ø Ak robíme hranolčeky z čerstvých zemiakov,
pripravujeme ich obdobným spôsobom, ale na plechu ich podlejeme troškou vody,
do ktorej rozmiešame cca 1 PL oleja. Pre obmenu chuti môžeme pridať
do vody roztlačený cesnak, alebo cesnakový prášok, alebo ich podliať vývarom
a pod. – viď. vyššie / varenie zemiakov.
Ø Ak chcete zemiakové hranolky vyprážať budú
jemnejšie, ak ich ešte pred vyprážaním surové rýchle ponoríte do vriacej vody,
potom hneď do studenej vody a poriadne ich osušíte. Pred vyprážaním ich
nesolíme, lebo by zvlhli a scvrkli sa.
Ø Hranolky nikdy neohrievame znovu v tuku,
ale v pare nad hrncom. Zostanú tak oveľa chutnejšie a menej mastné.
Ø Zemiaky v alobale pri dusení
nepopraskajú, ak ich vopred poprepichujete vidličkou a až potom zabalíte
do fólie.
Ø Ak chcete grilovať veľké zemiaky, najprv ich
trocha predvarte, potom zabaľte do alobalu a položte na gril. Rýchlejšie
zmäknú.
Ø Pred zohrievaním v mikrovlnke zemiaky
trochu pokropte vodou – neobschnú.
Ø Postrúhané zemiaky najviac strácajú vitamín C,
preto ich hneď posypeme múkou alebo polejeme tukom a pripravujeme čo
najrýchlejšie.
Ø Cesto na zemiakové placky nestmavne, ak doň
pridáte postrúhanú mrkvu.
Ø Ak pridáte do cesta trocha prášku do pečiva
a necháte ho chvíľu odležať, placky budú stráviteľnejšie.
Ø Zemiakové placky ostanú aj po upečení krásne
zlatožlté, ak pridáte do nastrúhaných zemiakov trocha horúceho mlieka.
Ø Ak nemáte robot, a nechce sa vám strúhať
zemiaky na placky na strúhadle, skúste použiť strojček na mäso alebo strúhanku.
Ø K zemiakovým plackám alebo haruli môžete
podávať aj bielu kávu – je to chutná kombinácia a zaženie smäd rýchlejšie
ako pivo alebo limonáda.
Ø Ak vám zemiakové lupienky zmäknú ( ale to isté
platí aj o slaných tyčinkách alebo syrovom pečive), vložte ich na niekoľko
minút do teplej rúry a budú opäť chrumkavé.
Ø Pri príprave zemiakovej kaše používajte len
horúce mlieko. Ak použijete iba vlažné, či dokonca studené, bude kaša menej
chutná aj vzhľadná.
Ø Zo zbytkov zemiakovej kaše môžeme na druhý deň
uvariť polievku, okoreníme ju nasekanou petržlenovou vňaťou (
prípadne ju vylepšíme rozhabarkovaným žĺtkom, ktoré povaríme ) a doplníme
opraženou žemľou či chlebom.
Ø Ak zemiakové cesto dlhšie stojí, redne. Preto
ak vás niečo zdrží pri príprave zemiakových knedlíkov, šišiek alebo iného
jedla, zapracujte do cesta ešte trochu múky.
Ø Ak chcete dodatočne mierne zahustiť polievku (
alebo aj omáčku ) spravte to takto: hneď ako sú všetky suroviny v polievke
dovarené, pridajte do nej najemno postrúhaný zemiak a krátko spolu
povarte.
Ø Presolenú polievku napravíte tak, že
v nej uvaríte niekoľko malých zemiakov, ktoré potom môžete použiť ako
prílohu.
Ø Ak už nemáte iné len namrznuté zemiaky,
a nemáte práve možnosť kúpiť iné, skúste toto: preneste ich do tepla
a nechajte niekoľko dní „vydýchať“. Tým sa stratí časť cukru, ktorý sa
v nich vytvoril. Takéto zemiaky potom varte tak, že ich olúpete, namočíte
do teplej vody a uvediete do varu. Prvú vodu zlejete a až
v druhej vode ich dovaríte. Pre zlepšenie chuti môžete do vody pridať aj
trochu octu – ale užitočné vitamíny alebo minerály z nich takto nenávratne
zmiznú.
Ø Omrznuté, sladkasté zemiaky môžeme využiť
najmä na prípravu sladkých a múčnych pokrmov a na vyprážanie.
Ø Pri dusení zemiaky vkladáme do rozohriateho
tuku a podlievame vriacou vodou, vývarom alebo inou tekutinou. Zalievame
ich tak, aby boli vodou len zakryté.
Ø Zemiaky varíme, dusíme či pečieme prikryté, sú
tak chutnejšie a najmä majú menšie straty na živinách.
Samozrejme aj pri
príprave pokrmov zo zemiakov sa snažte dodržať zásady zdravej výživy. Predídete
tak priberaniu. Váš organizmus to určite ocení.
Prajeme Vám dobrú
chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára