Tabuľka energetických
hodnôt potravín Vám pomôže si sledovať energetickú hodnotu Vašej potravy a tak
budete presne vedieť, koľko energie ste prijali. Túto hodnotu si budete môcť
potom porovnať s výdajom energie podľa fyzickej aktivity.
Energetické hodnoty
sú udané v kilojouloch (kJ) a kilokalóriách (kcal) na 100 g hmotnosti
potraviny. Sú zoradené podľa jednotlivých druhov a v rámci druhov potravín sú
usporiadané od najvhodnejších (+) až po vysokoenergetické, nevhodné pre zdravú výživu (-).
Prepočtový vzorec 1 kcal = 4,2 kJ
|
kcal
|
kJ
|
kcal
|
kJ
|
|||||||||||
Mäso,
mäsové výrobky, hydiny, ryby
|
Mlieko,
mliečne výrobky
|
|||||||||||||
treska – filé
|
(+)
|
74
|
310
|
mlieko polotučné
|
(+)
|
48
|
201
|
|||||||
pstruh
|
(+)
|
98
|
411
|
kefír
|
(+)
|
52
|
218
|
|||||||
morka priemer
|
(+)
|
99
|
414
|
mlieko acidofilné
|
(+)
|
64
|
268
|
|||||||
kapor
|
(+)
|
106
|
445
|
syr trojuholníkový
|
(+)
|
70
|
294
|
|||||||
hovädzie mäso chudé
|
(+)
|
106
|
445
|
vajce slepačie
|
(+)
|
78
|
327
|
|||||||
teľacie mäso –
stehno
|
(+)
|
107
|
448
|
jogurt
|
(+)
|
101
|
424
|
|||||||
zajac – králik
|
(+)
|
123
|
517
|
tvaroh
|
(+)
|
104
|
436
|
|||||||
kurča
|
(+)
|
124
|
520
|
zmrzlina ovocná
|
(+)
|
126
|
592
|
|||||||
šunka dusená
|
(+)
|
173
|
724
|
olomoucké syrečky
|
(+)
|
137
|
575
|
|||||||
saláma šunková
|
(+)
|
192
|
806
|
smotana 12 %
|
(+)
|
137
|
575
|
|||||||
jahňacie mäso
|
(+)
|
199
|
835
|
eidamský syr
|
(–)
|
267
|
1 121
|
|||||||
párky pražské
|
(+)
|
220
|
940
|
bryndza
|
(–)
|
307
|
1 284
|
|||||||
kačica priemer
|
(–)
|
232
|
972
|
smotana 33 %
|
(–)
|
311
|
1 306
|
|||||||
hus
|
(–)
|
279
|
1 167
|
nova – rokfort
|
(–)
|
320
|
1 344
|
|||||||
bravčové mäso
priemer
|
(–)
|
306
|
1 285
|
mrazený krém
|
(–)
|
338
|
1 419
|
|||||||
saláma lovecká
|
(–)
|
465
|
1 953
|
ementálsky syr
|
(–)
|
361
|
1 512
|
|||||||
saláma uhorská
|
(–)
|
502
|
2 108
|
|||||||||||
Mlynárske
a pekárske výrobky
|
Tuky,
orechy
|
|||||||||||||
pečivo – 1 kus
|
117
|
491
|
gaštany pečené
|
(+)
|
204
|
856
|
||||||||
chlieb vyrážkový
|
254
|
1 066
|
búrske oriešky
|
551
|
2 314
|
|||||||||
chlieb grahamový
|
268
|
1 125
|
mandle
|
591
|
2 482
|
|||||||||
múka hrubá
|
351
|
1 478
|
vlašské orechy
|
642
|
2 692
|
|||||||||
múka hladká
|
354
|
1 486
|
maslo
|
(–)
|
717
|
3 011
|
||||||||
ryža
|
354
|
1 486
|
oškvarky
|
(–)
|
741
|
3 112
|
||||||||
cestoviny
|
366
|
1 537
|
slanina
|
(–)
|
776
|
3 259
|
||||||||
olej stolový
priemer
|
(–)
|
869
|
3 649
|
|||||||||||
Zelenina,
strukoviny
|
Ovocie
|
|||||||||||||
šalátové uhorky
|
15
|
63
|
melón
|
25
|
105
|
|||||||||
hlávkový šalát
|
17
|
71
|
jahody
|
37
|
155
|
|||||||||
reďkovka
|
21
|
88
|
citróny
|
39
|
163
|
|||||||||
kapusta hlávková
|
25
|
105
|
grapefruity
|
39
|
163
|
|||||||||
paradajky
|
25
|
105
|
pomaranče
|
45
|
189
|
|||||||||
paprika zelená
|
26
|
109
|
broskyne
|
47
|
197
|
|||||||||
kapusta kyslá
|
28
|
117
|
jablká
|
57
|
239
|
|||||||||
karfiol
|
28
|
117
|
čerešne
|
59
|
247
|
|||||||||
kaleráb
|
33
|
138
|
hrušky
|
61
|
256
|
|||||||||
tekvica
|
37
|
155
|
slivky
|
63
|
264
|
|||||||||
zelená fazuľka
|
39
|
163
|
hrozno
|
66
|
277
|
|||||||||
mrkva
|
41
|
172
|
banán
|
88
|
369
|
|||||||||
kel
|
46
|
193
|
Cukor,
cukrovinky
|
|||||||||||
sterilizované lečo
|
59
|
247
|
včelí med
|
301
|
1264
|
|||||||||
sterilizovaná
fazuľka
|
60
|
252
|
ovocná zmes
|
375
|
1579
|
|||||||||
sterilizovaný
hrášok
|
70
|
294
|
cukor
|
383
|
1608
|
|||||||||
zemiaky
|
88
|
369
|
karamelky
|
419
|
1759
|
|||||||||
zelený hrášok
|
91
|
382
|
talianska zmes
|
420
|
1764
|
|||||||||
horká čokoláda
|
531
|
2230
|
||||||||||||
kcal
|
kJ
|
||
Rôzne
nápoje
|
|||
čierna káva
|
4
|
16
|
|
limonáda
|
21
|
88
|
|
mušt jablkový
|
45
|
189
|
|
víno biele
|
54
|
226
|
|
víno červené
|
67
|
281
|
|
šampanské
|
80
|
336
|
|
pivo svetlé 12°– 1
fľ.
|
140
|
693
|
|
pivo čierne 11°– 1
fľ.
|
220
|
1 100
|
|
destiláty
|
337
|
1 415
|
Čo by sme mali jesť a čomu sa naopak vyvarovať.
Nasledujúca pyramída výživy ukazuje koľko porcií jednotlivých potravín by sme
mali každý deň nášmu organizmu dávať.
Dôležité je
nepresiahnuť denný prísun kalórií, aby nedošlo k ukladaniu prebytočných
tukov. Preto je potrebné dbať na to, aké druhy potravín volíme.
Vhodné
potraviny
|
Nevhodné/menej
vhodné potraviny
|
|
Ovocie
|
Menej sladké druhy
surového ovocia, kompótované ovocie s označením light
|
Kompóty, pyré a
džemy sladené cukrom, obmedzujeme najsladšie druhy ovocia – napr. hrušky,
banány, hroznové víno
|
Zelenina
|
Všetky druhy surovej
zeleniny
|
Všetky v sladenom
náleve
|
Mlieko,
mliečne výrobky
|
Nízkotučné mlieko,
nízkotučné jogurty, syry, tvarohy, zakysané mliečne výrobky
|
Tučné mlieko, tučné
tvarohy, syry, jogurty, smotana, šľahačka, smotanové výrobky
|
Prílohy
|
Zemiaky, ryža,
celozrnný chlieb
|
Knedle, cestoviny,
biely chlieb a biele pečivo
|
Tuky
|
Rastlinné tuky so zníženým
obsahom tuku, rastlinné oleje
|
Maslo, masť,
škvarky, slanina
|
Mäsové
výrobky
|
V malom množstve hydinová
šunka
|
Tučné - mastné
salámy, párky
|
Mäso
|
Netučná hydina,
ryby, chudé bravčové, teľacie
|
Tučné mäso, vnútornosti,
pašteky, konzervy
|
Polievky
|
Číre vývary
doplnené zeleninou, závarkou, mäsom
|
Zahustené desiatové
polievky
|
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára